Sider

onsdag den 15. april 2015

Pædagogisk historie i 40'erne


Den pædagogiske historie i 1940':


Dette år blev danskerne besat af tyskerne d. 9. april. På trods af dette, voksede antallet af institutioner.

I 1942 er der 459 forebyggende børneforsorgsinstitutioner.

Der blev under krigen, også oprettet ungdomsklubber. De skulle være en modvægt til de nazistiske ungdomsbevægelser de kom fra grænsen.

Fritidshjemsleder Aksel Horsens tog i 1942 initiativ til at oprette Landsforeningen Ungdomsringen

I 1940' var reformpædagogikken stadig i udvikling. Denne pædagogik gik ind for barnets naturlige vækst og dets erobring af egen udvikling. De gik ikke ind for den frie vækst eller opdragelse, men for en dialektik mellem barnets frihed og selvvirksomhed og pædagogens ansvar som medstyrer og inspirator.

Efter krigen, bliver børnehaverne anset for at være nødvendige for at skabe gode borgere

Man mener det er de første skridt i barnets udviklings og uddannelses forløb, at skabe rum, så børnene kan udfolde sig på egne præmisser.

Kvinderne begynder også at blive mere nødvendige på arbejdsmarkedet, og derfor sker der en stigning i antallet af børn i børnehaverne. . I 1943 blev der også stillet en dom om at kvinder ikke kan fyres pga. af deres giftermål.

Børnehaven ses allerede nu som en afløser for hjemmet, da arbejdernes børns mødre, går på arbejde og de mere velstillede børn, går i børnehaven på grund af pædagogiske grunde. Det er dog stadig ikke helt "normalt" at gå i børnehaver, da der stadig ikke er mange af dem i 40'. Det er i stigende grad den frie udfoldelse og det skabende arbejde af børnene, der præger pædagogikken.

Det var i 1943 at skrammellegepladserne blev opfundet. Det var John Berthelsen, der var pioner indenfor børns ret til fri udfoldelse, og derfor oprettede denne skrammellegeplads. John Berthelsen kaldte denne pædagogik for skramologi, og børnene blev kaldt for skramologer, idet at de selv skulle bruge deres fantasi og kreative evner, til at lege med de genbrugsmaterialer der var på legepladserne. Man er ude det meste af dagen, og der er ikke mange ansatte, men det styrker også ideologien om at børn selv skal skabe deres lege og meningsfulde dage. I 1943 blev der stillet dom om at kvinder ikke kan fyres pga. af giftemål.

D. 1. Februar 1944, kommer der en ny institution i Husum, som bliver kaldt Ungdoms Gården. Den er hemmelig  på grund af tyskerne. Det var/er den første institution i Danmark hvor der både var vuggestue, børnehave, fritidshjem og ungdomsklub, samlet på ét sted. Institutionen eksisterer stadig i dag, og bliver kaldt Smørhullet.

1943 blev der stillet dom om at kvinder ikke kan fyres pga. af giftemål.

Julie N, Katrine, Frederikke og Josephine

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar